úterý 1. února 2011

Návrat z cest a celonárodní sjezd



Po třítýdenní dovolené bez internetu a jakýchkoliv médií jsem se vrátila do vymrzlé Hanoje, kde zrovna probíhal XI. celonárodní sjezd Komunistické strany Vietnamu - nejdůležitější politická událost za posledních pět let.




obrázek - zdroj: BBC

Řešil se zde politický program na dalších pět let, plán na deset let a také se volili se členové Ústředního výboru (200), Politbyra (14) a generální tajemník strany, nepřímo (jestli bude zvolen do Politbyra) se také rozhodovalo o druhém funkčním období současného premiéra Nguyen Tan Dunga. Sjezd probíhal od 12. do 19. ledna a všechna jednání se konala za zavřenými dveřmi. Už před sjezdem západním tiskem probíhaly zprávy o pravděpodobných nominacích na trojici nejdůležitějších funkcí v zemi. (Hádalo se i do budoucna o fcích. premiéra a prezidenta) Výsledek tudíž nebyl překvapivý, ačkoliv Ústřední výbor svolal speciální 15. plenární zasedání právě kvůli personálním otázkám. Nguyen Tan Dung nakonec získal pozici v Politbyrua Nguyen Phu Trong (bývalý předseda Národního shromáždění) se stal Generálním tajemníkem. Vzhledem k tomu, že ve hře byl ještě jeden důležitý politik - Truong Tan Sang, který byl také velice nadějným kandidátem na pozici GT, bude zřejmě podle odhadů zastávat po květnových volbách do Národního shromáždění pozici prezidenta. Snad jedinným překvapením bylo zvolení ženy z etnické menšiny Thai do čtrnáctičlenného Politbyra. V Politbyru dále zůstalo 9 starých členů a přibylo 5 nových. Dvěma nejmladším členům strany, který drží alternativní křeslo (alternativních křesel je v ÚV 25, tato křesla slouží k záskávání zkušeností mladých politiků, kteří se v budoucnu mají stát plnoprávnými členy ÚV), je 35 let, oba jsou synové významných politiků (jeden je synem současného premiéra a druhý je synem bývalého člena politbyra Nguyen Van Chi). Kvůli vysokému věku musel odejít Generální tajemník Nong Duc Manh a i prezident Nguyen Minh Triet slíbil že po volbách odstoupí. Podle analýz západního tisku se do Ústředního výboru dostalo více vojenských představitelů, což se připisuje dlouhotrvajícímu nebezpečí vyhrocení situace v Jihočínském moři. (Spory Vietnamu, Číny a dalších zemí o Spartleyské a Paracelské ostrovy).
Asi nejdůležitější otázkou zůstává, jaké se očekávají změny. Soudě podle zprávy, která je tradičně vydávána před kongresem, zřejmě k žádným velkolepým změnám nedojde. Současný vietnamský režim v ní varuje před vnitřím nepřítelem, který usiluje o podkopání režimu mírovou cestou. Nguyen Tan Dung je tradičně označován za reformistu co se týče ekonomiky, naopak Truong Tan Sang je považován za konzervativce, který má blízký vztah k Číně. Vztahy těchto dvou osob ještě budou zřejmě zajímavé.
V Hanoji byl o zprávy z Kongresu nebývalý zájem. Když jsem si 19. ledna (v den uzavření Kongresu a den po volbě Politbyra a Generálního tajemníka) vyrazila v 10 ráno koupit noviny, povisla mi čelist, když jsem se v několika stáncích zeptala a zjitila, že noviny jsou beznadějně vyprodané. Následovala cesta do centra, kde situace nebyla o nic lepší. Nakonec jsem sehnala dvoje noviny ze čtyř, o které jsem měla zájem a také okopírované tabulky nově zvolených členů. Alespoň něco.

Žádné komentáře: