čtvrtek 18. listopadu 2010

Vietnamská ekonomika

Dnes jsme ve škole probíraly téma ekonomika, Martušák se už od začátku ošíval, že ho to vůbec nezajímá a jaká je to nuda, ale mě to bavilo.
Málokdo si asi nevšiml, že Vietnam prošel od roku 1986 ekonomickými reformami Doi Moi (Nová přeměna), jejichž cílem bylo z vycucnuté ekonomiky (dlouhotrvající války, živení obrovské armády a socialistické plánování) udělat fungující rostoucí a zdravou “tržně-socialistickou” ekonomiku.
Moje oblíbené slovíčko z minulé hodiny je společnost s ručením omezeným, ve vietnamštině: cong ty (společnost) trach niem (odpovědnost) huu han (omezený), ano, vietnamština je velice logický jazyk.. Nicméně naše paní učitelka říkala, že od s.r.oček se ve Vietnamu upouští, protože je to velice nebezpečné, když ručíte jen kapitálem, který jste do firmy vložili. Dnes prý ve Vietnamu frčí akciové společnosti, které mají různé vlastníky, ti se prý mohou dohodnout a dobře hospodařit..no dobrá, ale nevím, jestli je to tak růžové. Dále máme ve Vietnamu společnosti v soukromých rukou navykající si na tržní prostředí, no v případě Vietnamu je to spíše korupčně-tržní prostředí. Dále jsou zde velká konsorcia, často jsou to státní firmy, které mají monopol na jistá odvětví, mezi taková konsorcia patří Vinaphone (majitelem společnosti je armáda, protože vlastní vysílače), dále místní “ČEZ”,pak také FTP, gigant, který je v soukromých rukou a vyrábí počítače, telefony a software: phan mem (část a měkký), další takovou firmou, která je vlastněna státem je Vinashin, společnost vyrábějící lodě a ocel atd., největší státní firma, v současnosti je ve velkých problémech. Po zatčení jejích předních představitelů, kteří společně s jinými nadělali obrovský dluh sto miliard Kč, bude muset vláda zasáhnout (říkala paní učitelka). Ano, ano vláda zase pomůže. [Martušák i já pod lavicí].
Jeden velký problém pro všechny vietnamské společnosti, ale i pro zahraniční investory je korupční prostředí, které je tady poněkud extrémní. O tom snad někdy příště.

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

100 miliard? Prazska velko-koalice je proti soudruhum z Vietnamu zrejme jen korupcni pripravka. No a vietnamska ekonomika a ty si ani nezavedla rec na Boo-shopy?

blabiq řekl(a)...

Jo to jsem zapomnela, Boo shopy drzej vietnamskou ekonomiku nad vodou a nebejt jich, tak se celej ten novej trh rozpadne:)Boo shop rulezzzzz